Liefde

Bijna 4 jaar geleden, verzamelden we ons met naaste familie en enkele vrienden in het noordelijkste puntje van Groningen. Mijn opa, toen al 83 jaar oud, zou ons als man en vrouw aan elkaar verbinden. Op die zonnige dag, beloofde ik mijn eeuwige trouw aan mijn grote liefde. In zijn spijkerbroek, met vlinderstrik en de mooiste lach van het land.

In zijn toespraak las mijn opa ons een prachtig gedicht voor van de profeet Khalil Gibran. De titel: ‘Over het huwelijk’.

(…)
Hebt elkander lief, maar maakt van de liefde geen band:
laat zij veeleer zijn een golvende zee tussen de kusten van je zielen.
(…)
Zingt en danst tezamen en weest blijde, maar bent ieder alleen,
zoals de snaren van een luit op zichzelf zijn, al doortrilt hen dezelfde muziek.
(…)
En staat tezamen, maar niet te dicht bijeen:
want de zuilen van de tempel staan ieder op zichzelf,
en de eik en de cypres groeien niet in elkanders schaduw.

De liefde beschreven als het samen eigen zijn. Mijn opa wenste ons toe dat we er voor elkaar zouden kunnen zijn. In goede tijden, maar ook in slechte tijden. Want, zo zei hij, ook die zullen er in jullie leven zijn. Momenten van verdriet, ziekte of rouw. Momenten waarop je elkaar nodig hebt, vast houdt en steun biedt. Dat ging over ‘later’, als we grijs en verwilderd zouden zijn. Maar het was dichterbij dan ooit.

We beloofden elkaar trouw, met volle overtuiging. En toen kwamen de momenten die mijn opa had omschreven. En we deden wat hij ons had toegewenst. We hielden elkaar stevig vast, bleven koers houden, en zochten steun bij elkaar. Vlak voordat bleek dat ik ‘schoon’ was, verliet mijn opa het aardse leven. Vandaag is het hun trouwdag. Het voelt alsof mijn opa zijn liefde verliet, zodat ik bij mijn liefde kan blijven.

Karen O and Ezra Koenig – Moon Song

We hoorden dit fijne nummer tijdens het kijken van de film ‘Her’. Eind vorig jaar, op Terschelling. Om te vieren dat de laatste chemo achter de rug was. Om te beseffen dat er een nieuwe behandelfase aan zat te komen. Om samen lief te hebben.

I’m lying on the moon
My dear, I’ll be there soon
It’s a quiet and starry place
Time’s we’re swallowed up
In space we’re here a million miles away

There’s things I wish I knew
There’s no thing I’d keep from you
It’s a dark and shiny place
But with you my dear
I’m safe and we’re a million miles away

 

Een gedachte over “Liefde

  1. Bijzonder om te lezen. Het is alsof ik de dag herbeleef. In ieder geval de toespraak van jouw opa, mijn vader. Wat vond hij het bijzonder jullie te mogen trouwen!

Reacties zijn gesloten.