Feestelijk

Onze relatietherapeut gebruikte deze mooie metafoor. Een metafoor die geldt voor iedere vorm van ongemak, tegenslag en ongeluk in het leven.

Je houdt het feest van je leven. Iedereen is welkom. Je hebt een mooie ruimte gereserveerd. Samen met vrienden versiering opgehangen. Je hebt uren in de keuken gestaan om de heerlijkste hapjes te serveren. De cocktails staan klaar, rijendik. Klaar voor het feest van je leven.

Terwijl de zaal volstroomt, kijk je gelukzalig om je heen. Wat een rijkdom, al die lieve en vrolijke mensen. Iedereen heeft zich prachtig uitgedost. Er wordt gepraat, gelachen en gedanst.

Dan merk je ineens een wat slonzig figuur op, in de hoek van de zaal. Je herkent hem niet direct en komt wat dichterbij. Hij heeft vieze kleding aan zie je, veel te groot, gescheurd. Zijn gebit is kapot en geel. Hij stinkt ook een beetje, merk je. En dat op het feest van jouw leven.

Je vraagt hem de zaal te verlaten. Maar hij blijft drentelen bij de deur. Kijkt door het raam naar binnen, voelt eens aan de deurklink. Omdat je bang bent dat hij weer naar binnen komt, blijf je bij de deur staan. Je hand op de deurklink. En terwijl je daar staat, mis je het feest van je leven. Wordt de ongenode gast een VIP-gast. Hij neemt al je aandacht in beslag. Je kunt niet meer genieten van de feestvreugde.

Wat nou als je ervoor kunt kiezen álle gasten van je leven welkom te heten? Ook deze zwerver. Wat gebeurt er als je hem rustig in een hoekje laat zitten? Een glas water aanbiedt, misschien een schoon overhemd? Er laat zijn. Terwijl jij feestviert? Jouw leven viert?

De metafoor raakt mij zo, omdat ik altijd heb geloofd in een feestelijk leven. Die perceptie is veranderd. Het leven is ook moeilijk, zwaar en pijnlijk.

Ik wil het liefst wegrennen voor die kennis. Deze ervaring diep wegstoppen. En mijzelf verstoppen achter de grootste taart die er is. Maar dat kan niet. Ik moet leren accepteren dat dit ook het leven is. Dat is een keuze. Dit is mijn leven.

 

Phil Selway – Don’t look down

And as we drift from side to side
We know there’s nowhere left to hide

What we see in the cold light
Can scare us all
All our fears will lessen in time

Don’t look down, it’s fine
It’s one of those days
Don’t run and hide

Weren’t you the one who’d always say
Harsh words won’t make this go away