Rijk

Op een van de vele kaarten die mijn moeder stuurt staat: “Het gaat niet om wat je hebt, maar met wie je het kunt delen.” Een waarheid die staat als een huis, klopt als een bus en de spijker op zijn kop slaat. Wat voel ik me rijk de afgelopen weken.

Vlak voor de diagnose speech ik samen met mijn broers ter ere van de 60e verjaardag van mijn moeder. We maken de balans van haar leven tot dusver op. Dat doen we aan de hand van de drie pijlers waarop ons bestaan is gebouwd: relaties, wonen en werken. De conclusie: ze doet het fantastisch!

Ik kon toen niet vermoeden dat het leven heel binnenkort voor mij de balans zou opmaken. Sinds de intercity is gaan rijden, ervaar ik zo veel warmte in mijn relaties, zowel prive als zakelijk. Het is overweldigend wat mensen willen geven, als je kunt en durft te ontvangen. Hoe gek het ook klinkt, zelfs ons huis geeft warmte. Net zoals de cocon uit Rupsje Nooitgenoeg – het favoriete boek van mijn zoon. Dicht bij medische zorg en de reuring die het stadse leven biedt.

Hoewel ik zoonlief graag op mijn 60e verjaardag hoor speechen over de balans in mijn leven, ben ik ergens dankbaar voor deze tussenstand. Het maakt me bewust van de liefde en steun om ons heen. Dat geeft kracht voor de tweede helft en hoop op een fantastische eindstand.

4 gedachten over “Rijk

  1. ‘Pluk de eeuwigheid in het ogenblik’ (Ernst Bloch).
    Je schrijft dat het leven jouw balans opmaakt en hoe rijk je bent. Ik wil je graag nog iets van de filosoof Bloch meegeven en wel ‘Hoop’. Hoop is volgens hem het meest wezenlijke aspect van de mens en ‘tijd’ als het naderen van een steeds weer nieuw begin. Tijd als hoop betekent dan ook het scheppen van ruimte voor nieuwe mogelijkheden. De hoop en gerichtheid op de toekomst liggen in zijn ogen dan ook ten grondslag aan elke levensdrang!
    Ik ben er graag bij als Abel op jou 60e verjaardag gaat speechen!

  2. Zo zie je maar weer: vier je feesten! Hoogtepunten kun je delen met anderen, maar ook je verdriet, de pijn. Wat heb jij veel lieve vrienden, die om je heen staan. Waarmee je feesten viert, maar die ook de moeilijke momenten met je willen delen.
    En nogmaals: dank voor jullie prachtige speech!

  3. Dat is de rijkdom die met geen chemo of amputatie of bestraling van je kan worden afgenomen!

Reacties zijn gesloten.